Unikalus lietuvių išradimas E-nosis sulaukė tarptautinio susidomėjimo
2014-04-03

Neseniai rašėme apie spalvą keičiančius lipdukus, padedančius nustatyti maisto produktų šviežumą. Šioje srityje ir toliau atliekami eksperimentai: balandžio pirmosiomis dienomis pristatomas naujas unikalus išradimas, vartotojams padedantis išsirinkti šviežesnį ir sveikesnį maistą. Ergonomiškas įrenginys veiks drauge su mobiliąja programėle. Pagrindinė naujojo įrenginio funkcija – nustatyti mėsos, paukštienos bei žuvies šviežumą bei kokybę. Prietaisas „Peres“ pristatomas portale „Indiegogo“ – tokiu būdu tikimasi gauti lėšų tolesniam įtaiso vystymui ir gaminimui. Dėl netinkamo vartojamo maisto kilusios ligos yra visuotinė pasaulio gyventojų problema.  Pasaulinė sveikatos organizacija skaičiuoja, kad netinkamas maistas yra per 200 ligų ir infekcijų sukėlėjas. Taip pat pasaulyje nuolat daugėja mirčių, susijusių su ligomis, sukeltomis blogo maisto.

 

Dar vienas mokslo ir verslo subjektų bendradarbiavimo vaisius

„Peres“ prietaiso „tėvu“ galima laikyti Augustą Alešiūną: idėja sukurti būtent tokį įrenginį jam kilo stipriai apsinuodijus maistu. Toliau idėją plėtoti ėmė UAB „Ars Lab“, kurianti inovatyvius produktus ir diegianti naujausius sprendimus, technologijas maisto pramonės sektoriuje. Įmonė daugiausia veikia su mokslininkais iš Kauno technologijos universiteto. E-nosies prototipo kūrimo procesas užtruko apie metus. Prietaiso kūrimo koordinatorius buvo Nacionalinis inovacijų ir verslo centras, taigi sumanymą drąsiai galima vadinti dar vienu visuomenei svarbiu, vienijančiu mokslą ir verslą projektu.

Nors „Peres“ iš pirmo žvilgsnio atrodo gana elementarus ir paprastas prietaisas, jis – ilgalaikių ir nuoseklių mokslinių tyrimų rezultatas. Kvapus atpažinti padeda specialūs dujų jutikliai, matuojantys metalo oksido dujų koncentraciją ore, ir technologijos, perduodančios duomenis belaidžiu ryšiu į išmanųjį įrenginį.

 

Paprastas ir greitas įrenginys

E-nosimi naudotis išties paprasta: nukreiptus ją į maisto produktą, reikia spustelėti mygtuką ir laukti mobiliojo telefono ar kito prietaiso ekrane pasirodančių rezultatų. Gauti duomenys pateikiami po kelių sekundžių. Vartotojas gali sužinoti, ar produktai yra švieži, ar jie buvo laikomi tinkamomis sąlygomis ir ar nekelia apsinuodijimo grėsmės. Seniai žinoma, kad būtent mėsos ir žuvies gaminiai sukelia didžiausius ir pavojingiausius apsinuodijimus.

„Peres“ kūrėjai tikisi, kad žmonės, įsigiję prietaisą, išmes ir mažiau maisto. Europos Komisijos duomenimis, senajame žemyne kasmet išmetama per 90 milijonų tonų maisto produktų.

 

Daugiau apie prietaisą: https://www.indiegogo.com/projects/peres-a-unique-device-to-test-the-quality-freshness-of-your-food


< Grįžti į naujienų archyvą
© 2013-2024 NoriuIšmokti.lt - Visos teisės saugomos.
DIZAINAS: SmallDesignJobs